Małżeństwo z cudzoziemcem

Robert Jaroszewski        19 listopada 2014        Komentarze (0)

Małżeństwo z cudzoziemcem to przysłowiowy „temat rzeka”.

Tu „jedynie” o tym, że akt małżeństwa, może nie wystarczyć do legalizacji pobytu cudzoziemca gdyż organ, który prowadzi postępowanie ustala, czy związek małżeński został zawarty w celu obejścia ustawy.

W postępowaniu w sprawie udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy cudzoziemcowi, prowadzonym w oparciu o przesłankę małżeństwa, ustala się, czy okoliczności sprawy wskazują na to, że:

  • jedno z małżonków przyjęło korzyść majątkową w zamian za wyrażenie zgody na zawarcie małżeństwa, o ile nie wynikało to ze zwyczaju ugruntowanego w danym państwie lub danej grupie społecznej;
  • małżonkowie nie wypełniają prawnych obowiązków wynikających z zawarcia małżeństwa;
  • małżonkowie nie zamieszkują wspólnie lub nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego;
  • małżonkowie nie spotkali się przed zawarciem małżeństwa;
  • małżonkowie nie mówią językiem zrozumiałym dla obojga;
  • małżonkowie nie są zgodni co do dotyczących ich danych osobowych i innych istotnych okoliczności ich dotyczących;
  • jedno z małżonków lub oboje małżonkowie w przeszłości zawierali już pozorne małżeństwa.

Cóż, jak to życzymy w Polsce na ślubach: wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia!

 

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Zanim napiszesz komentarz wiedz, że zawsze czytam i moderuję wszystkie komentarze. Na pewno przeczytam też i Twój. Niestety niektórych komentarzy z bardzo różnych względów nie mogę zamieścić. Nie miej więc do mnie pretensji o to, że nie zamieściłem Twojego komentarza lub odpowiedzi na niego. Pamiętaj, że poświęcasz swój czas na napisanie komentarza, który może pozostać bez odpowiedzi.

Jeżeli szukasz porady prawnej lub kontaktu ze mną w innej sprawie, niż wpis na blogu, skontaktuj się ze mną przez formularz dostępny w zakładce Kontakt

Poprzedni wpis:

Następny wpis: